Modernizacja placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego – BO Gdynia

Modernizacja placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Modernizacja placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego

Kropeczki jako tło strony

Lokalizacja projektu:

Plac zabaw przy boisku i siłowni zewnętrznej

Opis:

Modernizacja placu zabaw przy ul. Gryfa Pomorskiego w Wielkim Kacku pozwoli na stworzenie ciekawego i bezpiecznego miejsca zabaw dla dzieci i spotkań dla ich opiekunów. Założeniem projektu jest podzielenie przestrzeni na 3 strefy: relaksu, zabaw dla maluchów i dla starszaków.

W strefie relaksu zostaną zainstalowane stoliki z ławkami dla dzieci oraz ławki dla dorosłych. Całość strefy obejmie zadaszenie chroniące przed upałem.

Młodsze dzieci, w strefie malucha, będą mogły korzystać z bujaków, tablicy kredowej, huśtawek z oparciami oraz zestawu zabawowego zawierającego zjeżdżalnię i piaskownicę.

Na strefę starszaków składać się będzie linarium ze ścianką wspinaczkową, 3 różnej wielkości ślizgawki na wzgórku, 2 spinnery, huśtawka sześciokątna z 2 bocianimi gniazdami, słupki do skakania i zestaw sprawnościowy. Piaskownica integracyjna z wkładem w kształcie dinozaura, koparka oraz zestaw do przesypywania zapewnią atrakcyjne zabawy w piasku.

Niewątpliwie dotychczasowe drewniane urządzenia zabawowe i pozostałe elementy wyposażenia, mimo bieżącej konserwacji, z powodu długotrwałego korzystania i warunków atmosferycznych są w złym stanie i wymagają wymiany. Dzięki całkowitej przebudowie, plac zabaw położony tuż obok boiska i siłowni zewnętrznej, w samym środku osiedla i tętniący życiem niemal cały rok, zyska zupełnie nowy wygląd i możliwości użytkowania przez dzieci w różnym wieku i osoby z niepełnosprawnością. Urządzenia zabawowe wykonane z nowoczesnych materiałów, spełniające normy bezpieczeństwa i dostępności dla osób z niepełnosprawnością, a jednocześnie zachęcające do zabawy i angażujące zarówno ciała jak i umysły dzieci w różnym wieku i o różnych potrzebach, spełnią oczekiwania także dorosłych. Wymiana nawierzchni i ogrodzenia oraz montaż pozostałych niezbędnych elementów (ławki, kosze na śmieci, tablica regulaminowa, zieleń), a także częściowe zadaszenie, spowoduje wzrost komfortu użytkowania jednego z ulubionych placów zabaw w tej części Gdyni.

W załącznikach znajduje się lista osób popierających projekt, mapa, szczegółowy kosztorys projektu i 4 zdjęcia prezentujące obecny wygląd placu zabaw.