Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej – BO Gdynia

Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej

Kropeczki jako tło strony

Autor projektu:

Imię i nazwisko: Michał Szafrański

ID projektu:

2020/89

Status

Wybrany do realizacji

Lokalizacja projektu:

Gdynia, ul. Orłowska 1

Opis:

Na końcu ulicy Orłowskiej znajduje się zaniedbany plac, do niedawna służący za dziki parking. Teren ten zasługuje na uporządkowanie i poprawę estetyki, co można wykonać stosunkowo niewielkimi nakładami. Miejsce to jest chętnie uczęszczane przez spacerowiczów, gdyż prowadzi tamtędy szlak w kierunku orłowskiego klifu. Na placu znajduje się obiekt historyczny – schron na reflektor z czasów II wojny światowej. Wzdłuż skarpy przy południowej granicy placu przebiega mur oporowy. W ramach rewitalizacji przewidziano usunięcie chwastowiska na zarośniętej części placu. Ponadto proponuje się nasadzenie ozdobnych pnączy wzdłuż muru oporowego oraz elewacji zabytkowego schronu, gdyż miejsca te są corocznie dewastowane przez graficiarzy, którzy umieszczają tam swoje bazgroły farbą w sprayu. Elewacja osłonięta zielenią wyglądałaby estetycznie i byłaby naturalnie chroniona. Ponieważ jest to reprezentacyjne i ogólnodostępne miejsce, rewitalizacja tego terenu jest bardzo potrzebna.

Szacunkowa łączna wartość projektu

9990 zł

Załączniki