Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej – BO Gdynia

Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Uporządkowanie i poprawa estetyki placu na końcu ul. Orłowskiej

Kropeczki jako tło strony

Lokalizacja projektu:

Plac na końcu ulicy Orłowskiej

Opis:

Na końcu ulicy Orłowskiej znajduje się zaniedbany plac, do niedawna służący za dziki parking. Teren ten zasługuje na uporządkowanie i poprawę estetyki, co można wykonać stosunkowo niewielkimi nakładami. Miejsce to jest chętnie uczęszczane przez spacerowiczów, gdyż prowadzi tamtędy szlak w kierunku orłowskiego klifu. Ponieważ jest to reprezentacyjne i ogólnodostępne miejsce, rewitalizacja tego terenu jest bardzo potrzebna. Projekt zgłoszony w tegorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego zakłada częściową wymianę gleby na placu i obsadzenia tworzące pas zieleni z roślin wieloletnich takich jak byliny i trawy ozdobne (w sąsiedztwie ozdobnych pnączy z hortensji, które są przewidziane do nasadzenia w bieżącym roku). Ponadto zaplanowano umieszczenie tablicy informacyjnej przy schronie przeciwlotniczym z czasów II wojny światowej, który znajduje się na końcu ulicy Orłowskiej.

Kalkulacja kosztów:

Przygotowanie terenu pod obsadzenia bylinowe lub trawy ozdobne, wymiana gleby na głębokość 20-30 cm (33,6 m2 x 35 zł) 1176
Sadzenie bylin lub traw ozdobnych do 9 szt./m2 wokół elewacji schronu, pas ok. 1,5 m szer. (33,6 m2 x 180 zł) 6048
Nawierzchnia mineralna typu Hanse Grand przy drzwiach przesuwanych schronu (3,0 mb x 0,5 mb x 300 zł) 450
Obrzeża betonowe wokół nawierzchni mineralnej (4,0 mb x 50 zł) 200
Pielęgnacja i utrzymanie 3-letnie bylin / traw (36,6 m2 x 8 zł x 3 lata) 878
Tablica informacyjna wolnostojąca przy schronie 1000