Lokalizacja projektu:
Opis:
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Leszczynki oraz uczniów SP 29, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych dla mieszkańców dzielnicy – do 10 osób podczas spotkania „na żywo” lub do 25 osób na spotkaniu online.
2. Warsztatów o żywieniu dla uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 29 w Gdyni, które również mogą się odbyć online w przypadku obostrzeń.
Ad 1.
Otwarte spotkania wykładowe będą prowadzone w szkole podstawowej zlokalizowanej w dzielnicy.
Opis i zakres tematyczny cyklu warsztatów.
Podczas cyklu spotkań przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy wykładów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Porozmawiamy o wpływie diety na przyjmowane leki czy suplementy. Będą przekazane istotne informacje o składzie żywności fast food i popularnych przekąsek. Słuchacze poznają fakty i mity na temat picia wody, używania soli, cukru i mąki, a także o piciu herbaty, kawy i stosowaniu ziół.
Podczas i po każdym z wykładów będzie możliwość zadania pytań i konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
Po każdym wykładzie uczestnicy otrzymają opracowane materiały zawierające poruszane zagadnienia.
Ad 2.
Warsztaty o żywieniu skierowane do uczniów będą przeprowadzone w każdej klasie, podczas godziny wychowawczej we współpracy z nauczycielami szkół biorących udział w projekcie.
Opis i zakres tematyczny warsztatów dla uczniów.
Na początku zajęć nastąpi krótkie wprowadzenie w tematykę podstawowych zasad zdrowego odżywiania i omówiony zostanie cel warsztatów. Następnie uczniowie będą mieli możliwość sprawdzić ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach. Dzieci nauczą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych. Warsztaty będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wieku danej grupy.