Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 29.
Strona Główna
Złożone projekty
Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 29.

Lokalizacja projektu:
Opis:
Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Leszczynki oraz uczniów SP 29, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych dla mieszkańców dzielnicy – do 10 osób podczas spotkania „na żywo” lub do 25 osób na spotkaniu online.
2. Warsztatów o żywieniu dla uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 29 w Gdyni, które również mogą się odbyć online w przypadku obostrzeń.
Ad 1.
Otwarte spotkania wykładowe będą prowadzone w szkole podstawowej zlokalizowanej w dzielnicy.
Opis i zakres tematyczny cyklu warsztatów.
Podczas cyklu spotkań przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy wykładów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Porozmawiamy o wpływie diety na przyjmowane leki czy suplementy. Będą przekazane istotne informacje o składzie żywności fast food i popularnych przekąsek. Słuchacze poznają fakty i mity na temat picia wody, używania soli, cukru i mąki, a także o piciu herbaty, kawy i stosowaniu ziół.
Podczas i po każdym z wykładów będzie możliwość zadania pytań i konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
Po każdym wykładzie uczestnicy otrzymają opracowane materiały zawierające poruszane zagadnienia.
Ad 2.
Warsztaty o żywieniu skierowane do uczniów będą przeprowadzone w każdej klasie, podczas godziny wychowawczej we współpracy z nauczycielami szkół biorących udział w projekcie.
Opis i zakres tematyczny warsztatów dla uczniów.
Na początku zajęć nastąpi krótkie wprowadzenie w tematykę podstawowych zasad zdrowego odżywiania i omówiony zostanie cel warsztatów. Następnie uczniowie będą mieli możliwość sprawdzić ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach. Dzieci nauczą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych. Warsztaty będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wieku danej grupy.