Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 17 i SP 52. – BO Gdynia

Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 17 i SP 52.

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania dla wszystkich mieszkańców dzielnicy oraz uczniów SP 17 i SP 52.

Kropeczki jako tło strony

Autor projektu:

ID projektu:

Status

Zakwalifikowany do głosowania

Lokalizacja projektu:

Opis:

Projekt otwartych wykładów na temat zdrowego odżywiania jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Grabówek oraz uczniów Szkoły Podstawowej nr 17 oraz nr 52, będzie składał się z dwóch elementów:
1. Cyklu wykładów otwartych dla mieszkańców dzielnicy – do 10 osób podczas spotkania „na żywo” lub do 25 osób na spotkaniu online.
2. Warsztatów o żywieniu dla uczniów ze SP nr 17 oraz 52 w Gdyni, które również mogą się odbyć online w przypadku obostrzeń.
Ad 1. Podczas cyklu spotkań z mieszkańcami przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Porozmawiamy o wpływie diety na przyjmowane leki czy suplementy. Będą przekazane istotne informacje o składzie żywności fast food i popularnych przekąsek. Słuchacze poznają fakty i mity na temat picia wody, używania soli, cukru i mąki, a także o piciu herbaty, kawy i stosowaniu ziół.
Podczas i po każdym z wykładów będzie możliwość zadania pytań i konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
Po każdym wykładzie uczestnicy otrzymają opracowane materiały zawierające poruszane zagadnienia.
Ad 2. Warsztaty o żywieniu skierowane do uczniów będą przeprowadzone w każdej klasie, podczas godziny wychowawczej we współpracy z nauczycielami szkół biorących udział w projekcie.
Na początku zajęć nastąpi krótkie wprowadzenie w tematykę podstawowych zasad zdrowego odżywiania i omówiony zostanie cel warsztatów. Następnie uczniowie będą mieli możliwość sprawdzić ile węglowodanów prostych, w przeliczeniu na kostki cukru, znajduje się w popularnych przekąskach i napojach. Dzieci nauczą się jak czytać etykiety zamieszczone na produktach spożywczych. Warsztaty będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wieku danej grupy.

Kalkulacja kosztów:

Szkoła Podstawowa nr 17 – 22 klasy, warsztat (45 minut) 170 zł 3740
Szkoła Podstawowa nr 52 – 8 klas, warsztat (45 minut) 170 zł 1360
Wykłady dla mieszkańców 5 spotkań do 10 osób podczas spotkania „na żywo” lub do 25 osób online – 2×45 minut+15 minut na dyskusję (2 godziny) 280 zł w tym koszty wynajmu sali 1400
Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych 500

Szacunkowa łączna wartość projektu

7000 zł

Załączniki