Oświetlenie boisk do siatkówki plażowej przy Kamiennej Górze wraz z poprawą użyteczności terenów przyległych. – BO Gdynia

Oświetlenie boisk do siatkówki plażowej przy Kamiennej Górze wraz z poprawą użyteczności terenów przyległych.

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Oświetlenie boisk do siatkówki plażowej przy Kamiennej Górze wraz z poprawą użyteczności terenów przyległych.

Kropeczki jako tło strony

Lokalizacja projektu:

Bulwar nadmorski: plaża pomiędzy pomiędzy Contrast Cafe a restauracją F. Minga oraz bulwar wzdłuż tych restauracji.

Opis:

Projekt: Oświetlenie boisk do siatkówki plażowej przy Kamiennej Górze wraz z poprawą użyteczności terenów przyległych. W ramach powyższego projektu planowane jest ustawienie masztów oświetlających boiska do siatkówki plażowej pomiędzy Cafe Contrast a restauracją F.Minga na plaży miejskiej przy Bulwarze Nadmorskim im. Feliksa Nowowiejskiego (zał. dod. nr 7). Projekt obejmowałoby montaż 6 masztów o wysokości 7 metrów, wraz z reflektorami zapewniającymi poziom natężenia światła spełniający kryteria do rozgrywania zawodów wysokiej rangi, co umożliwiłoby dodatkową promocję miasta na arenie ogólnopolskiej jak i międzynarodowej. W związku z tym, planowana jest również modernizacja boisk do siatkówki plażowej obejmująca wymianę istniejących sześciu par słupków na nowe, z uwagi na zły stan techniczny obecnej infrastruktury – aktualnie słupki są powykrzywiane, brakuje niektórych elementów oraz mają zniszczone suwnice do ustawienia odpowiedniej wysokości siatki. W nadmorskiej miejscowości warto inwestować w rozwój sportów związanych z morzem i plażą, a dobre zaplecze techniczne może zwiększyć zainteresowanie sportem zarówno młodzieży jak i zachęcić turystów do korzystania z aktywnego wypoczynku. Drugą częścią tej inwestycji byłaby wymiana zadaszenia pasażu Bulwaru Nadmorskiego na długości plaży przed Cafe Contrast do restauracji F.Minga. Obecne zadaszenie pełni jedynie funkcję oświetlenia ścieżki pieszej, gdyż nie chroni skutecznie przechodniów przed deszczem ani słońcem. Od strony deptaku dach jest za krótki (zał. dod. nr 1), a pomiędzy poszczególnymi jego częściami występują przerwy (zał. dod. nr 2). W razie opadów cały deptak pod tymi parasolami oraz ławki są mokre, a wraz z nimi wszyscy, którzy szukali tam schronienia. Dodatkowo obecnie widoczna jest dziura w jednym z fragmentów zadaszenia (zał. dod. nr 3). Metalowe stelaże pokrywa rdza (zał. dod. nr 4), a z żaglowej bieli plandek pozostało jedynie wspomnienie (zał. dod. nr 5). Bulwar jest jednym z najbardziej reprezentatywnych miejsc w Naszym Mieście,a naklejki na filarach zadaszenia szpecą instalację, stąd należy rewitalizować te drewniane konstrukcje (zał. dod. nr 6) (nie ma konieczności wymiany słupów, co obniża koszty inwestycji). Kształt dachu jest również dość niefortunny, gdyż z jednej strony zbiera się na nim woda oraz oraz resztki gnijącej materii organicznej, a z drugiej strony sprawia problem osobom grającym w siatkówkę na przyległych boiskach – gdy wpadnie tam piłka bardzo trudno jest ją odzyskać. Często wiąże się to z koniecznością wspinaczki na drzewa co stwarza ryzyko nieszczęśliwego wypadku. Zatem realizacja projektu przyczyniłaby się również do zwiększenia bezpieczeństwa osób uprawiających sport na świeżym powietrzu.