Ogólnodostępna Wiata Rowerowa na Obłużu Leśnym przy Przedszkolu nr 29 (ul. Unruga 53) + rekompensata utraconej zieleni – BO Gdynia

Ogólnodostępna Wiata Rowerowa na Obłużu Leśnym przy Przedszkolu nr 29 (ul. Unruga 53) + rekompensata utraconej zieleni

Strona Główna Strzałka w breadcrumbie Złożone projekty Strzałka w breadcrumbie Ogólnodostępna Wiata Rowerowa na Obłużu Leśnym przy Przedszkolu nr 29 (ul. Unruga 53) + rekompensata utraconej zieleni

Kropeczki jako tło strony

Autor projektu:

Imię i nazwisko: Wojciech Kukla

E-mail: wojciechkukla@gmail.com

ID projektu:

2020/300

Status

Odrzucony

Lokalizacja projektu:

ul. Unruga 53

Opis:

Projekt zakłada postawienie zadaszonej ogólnodostępnej wiaty rowerowej na Obłużu Leśnym naprzeciw Przedszkola nr 29 (ul. Unruga 53).
Podobne wiaty rowerowe ustawiono w Gdyni na Babich Dołach, przy stacjach SKM Gdynia Orłowo i Gdynia Grabówek, przy śródmiejskiej plaży – teraz czas na Obłuże!

Na postawieniu wiaty skorzystają mieszkańcy najbliższych bloków (w najbliższej okolicy jest wiele 4-piętrowych bloków) – jeżeli ktoś często jeździ na rowerze, będzie mógł go przypiąć pod wiatą na zewnątrz, zamiast za każdym razem wyciągać rower z piwnicy.

Na wiacie skorzystają także rodzice i dzieci, którzy będą chcieli dojechać na rowerze do Przedszkola Samorządowego nr 29 – które mieści się tuż obok projektowanej wiaty rowerowej.

Po ponownym uruchomieniu roweru miejskiego będzie można dostawić obok wiaty znak mevo, żeby mogły tu oprócz rowerów prywatnych także parkować rowery miejskie. Projektowana wiata znajduje się w odległości ok. 400 m od dotychczasowych stacji mevo przy ul. Unruga 39 i Żeliwnej.

Jest to idealne miejsce na zewnętrzne parkowanie roweru:
– Wiata byłaby położona tuż przy drodze rowerowej.
– W okolicy jest wiele bloków mieszkalnych, a także przedszkole samorządowe nr 29 – dużo potencjalnych użytkowników rowerów.

Stojaki rowerowe powinny być postawione ukośnie, żeby przy parkowaniu i wyciąganiu roweru nie trzeba było tarasować w poprzek drogi rowerowej, jednocześnie pozwoli to nieco zmniejszyć głębokość wiaty, a więc także obniżyć jej koszt i polepszyć widoczność przed przejściem dla pieszych. Należy też rozważyć wprowadzenie wymogu przezroczystych ścian bocznych.

Żeby zrekompensować wycinkę krzewów, konieczną przy tej inwestycji, chciałbym nasadzić kilka drzew naprzeciw wiaty – na trawniku między chodnikiem a ogrodzeniem przedszkola, a także stworzyć nowy trawnik koło pawilonu ul. Unruga 39 po południowej stronie ulicy, zamiast zabruku, po którym i tak nikt nie chodzi. Trawnik jednocześnie zwiększy naturalną retencję wody.

Szacunkowa łączna wartość projektu

145683 zł

Załączniki