
Otwarte warsztaty kulinarne dla wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia
Strona Główna
Realizowane projekty
Otwarte warsztaty kulinarne dla wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia

Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów – wykładu i warsztatu kulinarnego. Celem zgłaszanego projektu jest przekazywanie wiedzy o żywności i żywieniu, opartej na aktualnych zaleceniach oraz sprawdzonych źródłach. Ważnym elementem projektu są planowane warsztaty kulinarne, które umożliwią praktyczne wykorzystanie zdobytej podczas wykładów wiedzy. Zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa ale wspólne gotowanie daje szansę na wprowadzenie nowych smaków i większej ilości warzyw do naszego menu. W warsztatach będą mogły uczestniczyć całe rodziny.
Lokalizacja projektu:
Dom Sąsiedzki – Przystań Opata Hackiego 33
Realizacja: Data aktualizacji: 2024-01-15 13:41:48
Zrealizowane działania:
- lipiec – sierpień 2023 r. – uruchomienie procedury wyłonienie wykonawcy warsztatów,
- wrzesień – grudzień 2023 r. – organizacja wykładów i warsztatów kulinarnych.
Realizacja projektu została zakończona. Ostatecznie koszt projektu wyniósł 8 280 zł.
Szczegółowe informacje o zajęciach dostępne są TUTAJ.
———————————
Jednostka realizująca:
Laboratorium Innowacji Społecznych
ul. Żeromskiego 31 (wejście od ul. Derdowskiego)
Gdynia
tel. (58) 727 39 01
e-mail: sekretariat@lis.gdynia.pl
Otwarte warsztaty kulinarne dla wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia
Imię i nazwisko: Ewa Dygaszewicz
e-mail: ewadygaszewicz@gmail.com
Mały
Wybrany do realizacji
Dom Sąsiedzki – Przystań Opata Hackiego 33
Projekt otwartych warsztatów kulinarnych jest skierowany do wszystkich mieszkańców dzielnicy Gdynia Chylonia, każde spotkanie będzie składało się z dwóch elementów:
1. Wykładu na temat profilaktyki zdrowia. Tematy: „Witaminy w naszej diecie”, „Białko – jakie i ile”, „Węglowodany – złożony temat”, „Tłuszcze rodzaje i zalecenia”, „Dieta DASH”, „Dieta Śródziemnomorska w Polsce”, „Diety wegetariańskie a wegańskie”, „Magnez i potas – ważne pierwiastki”, „Antyoksydanty w żywności”, „Probiotyki i prebiotyki”, „Zalecenia dietetyczne przy chorobach sercowo-naczyniowych”, „Podsumowanie – wskazówki dietetyczne”. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji indywidualnych z dietetykiem.
2. Warsztatów, które będą polegały na wspólnym przygotowaniu potraw i degustacji. Będą prowadzone w sposób interaktywny i dostosowany do wymagań danej grupy. Po każdym warsztacie uczestnicy otrzymają opracowane przepisy kulinarne. Na każde ze spotkań organizator będzie prowadził zapisy, maksymalna liczba uczestników to 15 osób.
Nie
Cel projektu i uzasadnienie potrzeby jego realizacji
Celem przeprowadzenia warsztatów jest pokazanie jak w prosty sposób przygotowywać potrawy wegetariańskie, ponieważ prawidłowo skomponowana, pełnowartościowa dieta wegetariańska, pomaga zapobiegać wielu chorób. Przedstawione zostaną podstawowe zasady zdrowego odżywiania, dotyczące regularności spożywanych posiłków i ich składu. Uczestnicy warsztatów dowiedzą się jak zaplanować swój jadłospis, aby był pełnowartościowy i indywidualny. Po każdym z wykładów będzie możliwość konsultacji z dietetykiem.
Kalkulacja kosztów:
Koszt | Wartość |
---|---|
Wykłady prozdrowotne – dwanaście wykładów 120 zł – po 2 godziny | 2880 zł |
Warsztaty z praktycznym przygotowaniem potraw – dwanaście warsztatów 140 po 2 godziny. | 3360 zł |
Druk materiałów edukacyjnych i promocyjnych. | 500 zł |
Materiały na warsztaty kulinarne, 12 warsztatów 170 zł. | 2040 zł |
Załączniki: