Aktualności

10-02-2017 00:00

Znamy laureata konkursu architektonicznego na najlepszą wizję fragmentu ul. Abrahama

Mała architektura, miejsce rekreacji, stojaki rowerowe. Wszystko w gdyńskim, modernistycznym klimacie. Znamy już kierunek, w którym zmieniać się będzie fragment ulicy Abrahama w ramach realizacji zwycięskiego projektu Budżetu Obywatelskiego 2016 dla Śródmieścia. Wybrana przez jury koncepcja będzie inspiracją dla biura architektonicznego, które przygotuje docelowy projekt zmian i transformacji ulicy w woonerf, czyli strefę współdzieloną.

Konkurs organizowany został z inicjatywy stowarzyszenia Miasto Wspólne, w partnerstwie z Politechniką Gdańską i miastem Gdynia, a skierowany był do studentów Wydziału Architektury PG. Ogłoszenie zwycięzców, połączone z wernisażem prac, odbyło się w piątek 10 lutego w Obserwatorium Zmian Infobox (ul. Świętojańska 30). Decyzją jury konkursowego pod przewodnictwem prodziekana Politechniki Gdańskiej dr inż. arch. Piotra Marczaka pierwszą nagrodę otrzymali Maja Bazylko i Tomasz Jażdżewski.

-  Nasz projekt opiera się na idei czerpania z modernizmu gdyńskiego. Cała ulica, zarówno w kompozycji i meblach miejskich nawiązuje do różnych detali modernistycznych znanych z wnętrz gdyńskich kamienic - mówiła Maja Bazylko, a Tomasz Jażdżewski dodał: - Zwróciliśmy na to szczególną uwagę, ponieważ ulica Abrahama znajduje się w samym sercu pomnika historii. Naszym założeniem było stworzenie gdyńskiego salonu.

Uhonorowane zostały również zespoły: Agaty Budnej i Karola Drobniewskiego (II nagroda); Oliwii Mamrot, Mai Mawusi i Szymona Kowalskiego (III nagroda); Damiana Laskowskiego i Michała Malewczyka (pierwsze wyróżnienie) oraz Julii Białeckiej i Tomasza Skorupy (II wyróżnienie).

Razem z decyzją jury, organizatorzy ogłosili także laureatów nagrody publiczności. Otwarty plebiscyt prowadzony był na facebookowym profilu stowarzyszenia Miasto Wspólne. Tu nagrodę, głosami 889 internautów, przyznano Agacie Budnej i Karolowi Drobniewskiemu.

- Stwierdziliśmy, że w Gdyni brakuje kameralnego miejsca, na której można by organizować małe wydarzenia z inicjatywy mieszkańców. Przygotowując ten projekt, właśnie to chcieliśmy zmienić  - mówili laureaci.

Przypomnijmy, że uczestnicy mieli za zadanie opracować koncepcję przekształcenia fragmentu ulicy Abrahama (na odcinku od ul. 10 Lutego do ul. Batorego) w przestrzeń przyjazną pieszym. Ważnym kryterium oceny było wydobycie potencjału ulicy jako miejsca spotkań, atrakcyjnego i przyciągającego ludzi dostosowanego do potrzeb osób niepełnosprawnych i starszych.

- W europejskich miastach zachodzą widoczne zmiany, przestrzeń wyraźnie staje się bardziej przyjazna dla pieszych. Takie zmiany wymagają zmiany przyzwyczajeń, co może wywoływać dyskusje i  ujawniać sprzeczne interesy mieszkańców. Żeby je wszystkie pogodzić, zmiany należy projektować w sposób partycypacyjny. I my właśnie w ten sposób kształtujemy bardzo ważną część Gdyni – mówił prezydent Wojciech Szczurek. - Żywię głębokie przekonanie, że to pierwszy krok. Że w podobny sposób, dzięki otwartej dyskusji, będziemy projektować zmiany również w innych fragmentach Gdyni. Mam nadzieję, że będziemy świadkami zmiany przestrzeni w kierunku bardziej przyjaznym pieszym.

Szacunkowy koszt realizacji projektu to 453 890 złotych. W oparciu o zwycięską koncepcję urzędnicy Zarządu Dróg i Zieleni przygotują specyfikację istotnych warunków zamówienia na projekt architektoniczny. Strefa współdzielona, według planów, ma zostać oddana mieszkańcom do końca roku.

 

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia:

Na zdjęciu powyżej zdobywcy pierwszego miesjca: Maja Bazylko i Tomasz Jażdżewski